img

Evropská liga mužů nohejbalu, to je pilotní projekt Národního centra nohejbalových sportů (NCNS). Proč, kdy a jak, na to jsme se zeptali Martina Maršálka, jednatele NCNS.

„Nohejbal má na mezinárodní úrovni od 90. let k dispozici pěkné turnaje mistrovství světa i Evropy a turnaje světového poháru, kterých se účastní reprezentační výběry. Pro klubová družstva pak existují turnaje pro ligové mistry svých zemí a mezinárodní turnaje klubových sestav. Myšlenka na častější setkávání klubových sestav nebo družstev a prezentace špičkového nohejbalu divákům, médiím i partnerům, byla na české půdě realizována vznikem zimního halového Poháru ČNS mužů v roce 2002, kterého se i v dalších letech účastnily nejen české, ale i zahraniční sestavy. V letech 2008 nesl statut evropského poháru. Ačkoli pohárový seriál přinesl skvělá představení nohejbalu, rokem 2008 skončil. O tři roky později na tuto soutěž navázala další evropská pohárová soutěž, která byla zajímavá tím, že byla hrána na mezinárodní jednodopadová pravidla. Ani ona však nepřežila do dalšího ročníku. Je paradoxem, že podle mužského vzoru z roku 2002 se později rozšířil zimní pohárový seriál do všech kategorií (ženy, dorostenci, starší a mladší žáci) a vydržel do dnešních dní. V roce 2016 byl v rámci Českého nohejbalového svazu prezentována možnost vzniku zimní halové dlouhodobé soutěže družstev, avšak nikdy k realizaci nedošlo. Když byla soutěž NCNS v roce 2019 připravena a dojednány i televizní záznamy, přišla koronavirová pandemie…,“ uvedl.

Jenže i ta (alespoň prozatím) odezněla a nově se staronový projekt otevřel v letošním roce. „Rok 2022 je rokem 100. výročí prvních dochovaných zmínek o založení nohejbalu v Praze a Českých Budějovicích. Je proto symbolické, že nová mezinárodní soutěž vzniká právě v této době. Navíc mezi námi, při tak významném výročí i nohejbalové hnutí očekává novinky, které by stojaté vody rozhýbaly. Evropská liga mužů nohejbalu je produktem českého nohejbalu, který vždy udával směr mezinárodního vývoje a věřím, že přinese uspokojení hráčům, funkcionářům, diváků, médiím i partnerům,“ doplnil Maršálek.