img

Autor: Kateřina Krmelová

Teqball je míčová hra, která kombinuje prvky fotbalu a stolního tenisu. Pro hru je potřeba prohnutý stůl a míč, který si hráči vyměňují údery kterýmikoli částmi těla. Hráč ovšem nesmí použít ruce a paže. Tento sport je dobrý pro rozvoj mladých sportovců, zejména fotbalistů. V roce 2019 vznikla v České republice asociace a jejím prezidentem je Vlastimil Báča, se kterým jsme si o teqballu povídali. Jaká jsou pravidla této hry, které se dostává stále více popularity? A jak je to s teqballem v České republice? Jaké jsou plány české asociace i na mezinárodní scéně? To vše si můžete přečíst v rozhovoru.

Teqball se u nás začíná těšit velké oblibě, jaká byla Vaše cesta k tomuto sportu?

V roce 2018 jsem poprvé tento sport viděl na videu na youtube. Hrál ho Ronaldinho a velice mě to zaujalo. Po chvíli pátrání jsem zjistil, že je to novinka zvaná teqball a tak jsem se rozhodl kontaktovat výrobce. Následovalo několika měsíční vyjednávání o podmínkách a možnostech zastoupení sportu u nás, které nakonec vyústilo v založení naší asociace.

Odkud tento sport je? A je vůbec známé, ve kterém roce vznikl?

Teqball pochází z Maďarska. Nejdříve se stůl používal jen jako tréninková pomůcka zejména pro fotbalisty, ale jeho obliba tak rostla a chtělo hrát čím dál více lidí, že byla potřeba to nějak "usměrnit". Proto v roce 2016 vznikla Mezinárodní federace teqballu, sepsala oficiální pravidla a dobrodružství mohlo začít.

Můžete přiblížit pravidla teqballu?

Budu-li mluvit o tom nejzákladnějším z oficiálních pravidel, tak hráči mají 1-3 doteky, aby odehráli míč. Nikdy nesmí hrát stejnou částí těla 2x za sebou a také nesmí nikdy útočit stejnou částí těla 2x za sebou. Zkusím to přiblížit na následujícím příkladě: Hráč A přijme míč a ví, že má až tři doteky na odehrání k soupeři. První dotek má pravou placírkou, druhý dotek pravým stehnem a třetí dotek - odehrání - provede hlavou. Když se mu poté míč vrátí zpět, musí již počítat s tím, že nesmí míč odehrát zpět opět hlavou. Proto musí zvolit úplně jiné schéma jeho dotyků a připravit si míč na jakoukoliv jinou část těla, než hlavu. Zahraje tedy například příjem levou placírkou a odehraje míč druhým dotekem pravou placírkou. Toto pravidlo dělá teqball naprosto unikátním sportem. Nejen, že musíte hlídat sám sebe, ale může vám to pomoci i v taktice proti soupeři. Když jste například chytli a odehráli soupeřovu smeč pravou nohou, víte, že jeho další útok bude jinou částí těla, tedy zpravidla slabší. Dá vám to tak možnost si sám připravit míč do dobré pozice.

A co je k samotné hře vlastně potřeba? Musí mít hráč speciální vybavení?

Potřebujete pouze stůl a míč. Nyní se již dá po ČR najít několik veřejných stolů a klubů, stačí tedy jen přijít a vyzkoušet. První kroky s teqballem jsou náročné, ale dají se rychle osvojit a pak už se jen zlepšovat.

Teqball je fyzicky náročný, dá se tedy říct, že je sport limitovaný věkem?

Je pravda, že hrát proti nejlepším hráčům světa je ohromně náročné a vyžaduje dobrou kondici a dokonalé zvládnutí míče. Dva roky zpět to bylo celé jen o tom, stát u stolu a přehrát míč na druhou stranu. Nyní dosahují hráči ohromného tempa, smečují z mnoha pozic a dokážou vrátit útok z neuvěřitelných situací. Odhlédnu-li ale od té nejvyšší úrovně, tak teqball je opravdu pro všechny, bez rozdílu věku, pohlaví či handicapu. Ano, i lidé bez nohy zvládnou hrát skvěle teqball, ačkoliv to zní nemožně. Obdivuji je a je to ukázka toho, že může hrát každý, kdo má rád míč. Viděli jsme i 10letého kluka, který porážel dospělé hráče nebo naopak 70letého hráče, který držel tempo s podstatně mladšími.

Ve většině sportech, které znám, je obvyklý specifický slovník. Je tomu tak i v teqballu? Používají hráči speciální výrazy třeba pro údery?

V teqballu je ohromné množství výrazů, které popisují nějakou situaci a jsou pro něj specifické, jsou to např. pojmy: Edgeball, Sideball - mluvící o odrazech míče od stolu. Repeated touch, illegal return, illegal attack - mluvící o způsobu hry. Co se úderů týká, tam naši hráči vychází asi nejvíce z nohejbalového slovníku.

V České republice byla založena asociace v roce 2019. Můžete přiblížit hlavní myšlenky a cíle asociace?

Hlavní myšlenkou bylo a je, přiblížit teqball lidem v ČR. Dostat ho do povědomí, pomoci rozšířit stoly po celém našem území do parků, do škol a do sportovních klubů. Nedílnou součástí je pak zaštítit národní soutěže, které jsou zatím v podobě turnajů.

V dnešní době jsou založené další kluby napříč republikou. Kolik jich celkem je? Jak v tomto směru funguje asociace?

Tady cítíme velkou mezeru. Klubů máme registrováno více jak 20, většině z nich jsme pomohli i tak, že jsme jim dali stůl, aby mohli začít svou teqballovou cestu. Jejich motivace z počátku byla velká, ale mnoha z nich velice uškodil COVID a nyní mají problémy vůbec fungovat. Pokud bych mluvil o tom nejlepším u nás, tak to je pět klubů, které fungují fantasticky a jejich hráči patří i k tomu nejlepšímu na světě. Zde bychom rádi zvýšili číslo plně fungujících klubů a začali připravovat dlouhodobou klubovou soutěž.

Už jsme se zmiňovali o zvyšující se oblibě teqballlu, je možné sledovat nebo se přímo zapojit do oficiální soutěže?

Nyní stále fungujeme v turnajovém režimu, který je ve většině případů otevřený jak pro nové, tak stávající hráče. Kdokoliv se tak může kdykoliv zapojit a porovnat síly s ostatními na většině turnajů, které se konají.

V dnešní době je velmi diskutované téma rozšiřování sportu mezi mládeží. Má i teqball takové snahy? Nebo už se začal s oslovováním dětí a mládeže?

Samozřejmě máme. A to i proto, že teqball by v roce 2028 mohl být na olympijských hrách v LA. Pro hráče, kterým je nyní 13-15 let, by to tedy byla úplně úžasná příležitost. Zde bude asi nejvíce práce spočívat hlavně na klubech, aby dokázaly oslovit mladé a pomohly jim růst. Naše infrastruktura je však zatím stále v plenkách, takže chybí trenéři, dotace a další podstatné věci pro práci s mládeží a růst teqballu jako takového. Zde bych doplnil ale ještě jednu velice důležitou věc. Za ta léta s teqballem víme, jaký má vliv na rozvoj technických dovedností. Proto by teqball měl být nedílnou součástí tréninku mladých sportovců, zejména fotbalistů. I když by pro ně nebyl teqball sport číslo jedna, může jim velice pomoci v jejich rozvoji. Hráč teqballu musí zvládat zkrotit míč v každé situaci, a to je něco, s čím mají mnozí fotbalisté problém i v dospělosti.

Určitě tento sport zaujme další čtenáře. Je možné si teqball někde vyzkoušet? Přijít si ho někam zahrát?

Těch míst je nyní vážně dost. Teqball se pomalu rozšířil do všech krajů u nás. O mnoha stolech, které rozmístili obce, školy či kdokoliv mimo nás ani nevíme. Často se o nějakém nově instalovaném stole dozvíme náhodně. Míst, kde teqball lze zkusit je tedy dost a rádi kohokoliv nasměřujeme na nejbližší klub či stůl. Pokroky v teqballu jdou vidět rychle, zájemci se však nesmí nechat odradit počátečními obtížemi.

Můžete přiblížit, jakým způsobem funguje mezinárodní spolupráce na teqballové scéně? Jste v kontaktu s ostatními asociacemi?

O bodované mezinárodní turnaje se převážně stará FITEQ (Mezinárodní federace teqballu) a národní svazy nemají téměř žádnou šanci tam cokoliv prosazovat a ovlivňovat. To je něco, čím je teqball opět specifický. Nicméně s mnoha jinými národními svazy jsme v kontaktu a snažíme se společně posouvat dále. To samé platí o hráčích, kteří rádi navštěvují turnaje pořádané zahraničním svazem a vždy si navzájem rádi i pomohou a poradí. Všichni patříme do tzv. teqfamily a prostředí je velice přátelské.

Pro sportovce jsou vrcholem sezony mistrovství republiky, Evropy nebo dokonce světa. Může hráč směřovat své výkony k některým z těchto akcí?

Doposud bylo největším cílem účastnit se mistrovství světa. Je to každoroční velkolepá akce, na které mají hráči možnost vyhrát nemalé peníze. Co se prestiže týká, nyní je to určitě cíl pro rok 2023, kdy teqeři budou bojovat o medaile na Evropských olympijských hrách v Polsku. Nyní začíná série kvalifikačních turnajů a my budeme doufat, že české barvy na evropské olympiádě uvidíme. Také věříme, že je již čas na první MČR.

Jaké jsou další cíle a plány do budoucna? Jak na české, tak i na světové scéně?

Na domácí scéně je cílů mnoho. Podpořit růst klubů, zvyšovat počty dostupných stolů, zvýšit počty hráčů, trenérů, rozhodčích, zvýšit počet turnajů, ustálit českou soutěž atd. De facto jsme stále na začátku a naše možnosti jsou stále velice omezené. Věřím, že jak poroste obliba teqballu, budou přibývat i další a další možnosti toho, jak můžeme vše zlepšovat. Brzy budeme oprávněni žádat státní dotace a budeme doufat v nějaké zajímavé partnery, abychom se mohli posunout dále. Na mezinárodní scéně máme vysoké cíle a čeští hráči patří do té užší špičky, i když na ty nejlepší nám vždy krůček chybí. Navíc úspěchy na mezinárodní scéně jsou podstatné pro růst teqballu u nás a motivaci dalších hráčů.

Kde všude se o teqballu a asociaci můžeme dozvědět ještě víc informací?

Nejvíce aktuálních informací lze najít na našich sociálních sítích @teqballczech. Informace o turnajích, registracích a pravidlech, je pak nejlepší hledat na našem webu www.cateq.cz.